FORKLİFT : Yüklerin kaldırılması ve istiflenmesi amacıyla kullanılan motorlu veya akülü endüstriyel araçlardır. Talimatta forklift kelimesi sürücülü motorlu veya akülü endüstriyel araçların tümü için kullanılmıştır.
ŞASİ : Forkliftin çeşitli birimlerinin (Örneğin, motor, güç aktarma organları, kaldırma dişleri vb.) bağlandığı ana çerçeve yapı.
KARŞI AĞIRLIK : Yükü dengelemek için, şasinin arkasına bağlanmış kütle.
KABİN : Yönlendirmenin ve tüm fonksiyonların kumanda edildiği, koruyucu ekipmanlarla donatılan ve açık veya kapalı olabilen sürücü koltuğunun bulunduğu kısım.
BAŞÜSTÜ KORUYUCUSU : Üst muhafaza olarak da adlandırılan kabinin en üst kısmında bulunan sürücüyü yük düşmesi vb. risklerden koruyan sağlam yapı.
AYDINLATMA LAMBASI(ÖN FAR) : Far olarak da adlandırılan yolda ve çalışma alanında uygun görüş için aydınlatma sağlayan, forkliftin önünde ve/veya arkasında bulunabilen ekipman.
KIZAK : Forklifte tutturulmuş, halat, zincir veya hidrolik sistemler vasıtasıyla asansörün yukarı-aşağı hareketine kılavuzluk yapan, öne ve arkaya sınırlı olarak yatabilen ekipman.
KALDIRMA ZİNCİRİ(GALL ZİNCİRİ) : Genelde gall zincirinin türü olan fleyer zinciri ile asansör donanımının aşağı ve yukarı hareketini sağlayan askı tertibatı.
KALDIRMA SİLİNDİRİ : Hidrolik sistem tarafından tahrik edilen asansör donanımının kaldırma zinciri vasıtasıyla aşağı ve yukarı hareketini sağlayan tahrik sistemi ekipmanı.
GÖSTERGE PANELİ : Forkliftle ilgili hız, çalışma saati, motor soğutma suyu sıcaklığı vb. gibi bilgilerin okunduğu veya görüldüğü, göstergelerin bulunduğu kabin içerisindeki kısım.
GERİYE YASLANMA ELEMANI : Yüksek yüklerin moment etkisiyle kabin üzerine devrilmesini engellemek amacıyla ayna üzerine monte edilen parça.
AYNA : Çatalları üzerinde taşıyan ve sabitlenmesini sağlayan parça.
ASANSÖR DONANIMI : Kızaklar, kaldırma silindiri, kaldırma zinciri, çatallar ve aynadan (çatal taşıyıcı) oluşan parça.
ÇATAL : Aynanın üzerinde sağa-sola hareket edebilen, yükün altına girerek kaldırmaya yarayan, ekipman.
AĞIZ : Çatal kolun yükün altına girerek kaldırmaya yarayan kısmıdır.
DİRSEK : Çatal kolun ortasında, ağız ile sapı birleştiren açılı ve kavisli kısımdır.
KANCA : Çatal kolu asansör tablasına tutturmaya yarayan ve tabla üzerinde sağa sola dengeli hareketini sağlayan ve destekleyen kısımdır.
ÜST KANCA : Kolu üstten destekleyen kısımdır.
ALT KANCA : Kolu alttan destekleyen, kolun aşırı yatay ve düşey hareketini sınırlayan kısımdır.
BURUN : Ağzın serbest olan uç kısmıdır.
KİLİT : Çatal kolu asansör tablası üzerinde istenen yerde sabit tutmaya yarayan sistemdir.
ÖN TEKER : Forkliftin ileri ve geri hareketlerine yardımcı olan pnömatik ve dolgu türü olan kısım.
ARKA TEKER : Forkliftin yönlendirilmesini sağlayan pnömatik ve dolgu türü olan kısım. Yön tekeri olarak da adlandırılmaktadır.
TİLT (EĞİM) SİLİNDİRİ : Kızakların öne ve arakaya hareketini sağlayan (eğimlendiren) hidrolik tahrikli ekipman.
FREN LAMBASI : Forkliftin arka kısmında bulunan forklift freni devreye girdiğinde çalışan görsel ikaz veren uyarı cihazı.
SİNYAL LAMBASI : Forkliftin arka kısmında bulunan kumanda konsolunda komut verildiğinde sağda ve solda olmak üzere görsel ikaz veren uyarı cihazı.
TEPE LAMBASI : Forklift çalışması esnasında forkliftin en üst kısmında görünür bir yerde bulunan, içerisinde dönme hareketi yapan bir görsel ikazın bulunduğu sarı renkli lamba.
OPERATÖR KOLTUĞU : Sürücünün konumlandığı ayarlanabilir yada sabit olan ve kabin içerisinde bulunan ekipman.
SERVİS FRENİ : Operatör kabininde ayak pedalına basılı tutmak suretiyle devreye alınan veya gaz pedalından baskının kaldırılmasıyla devreye alınan forkliftin hareketini yavaşlatan veya durduran ekipman.
PARK FRENİ : Operatör kabininde el ile kurulan, forkliftin park halinde emniyetli bir şekilde hareketsiz durmasını sağlayan ve el freni olarak da adlandırılan ekipman.
LPG : Sıvılaştırılmış Petrol Gazı
OPERATÖR : Forklifti kullanmak için gerekli eğitimleri almış vasıflı sürücü.
TEST YÜKÜ: Tercihen yük ağırlık merkezine ve nominal kapasiteye uygun ağırlıktır.
TEST YÜKÜ KALDIRMA YÜKSEKLİĞİ: Test yükünün, kapasite diyagramında belirtilen maksimum yükseklik için kaldırıldığında, palet altının yerden yüksekliğidir.
TEST YÜKÜ AĞIRILIK MERKEZİ: Kapasite diyagramı ve çatal boyu göz önünde bulundurularak belirlenen, test yükünün ağırlık merkezidir.
Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Forkliftin periyodik kontrolü ve periyodik muayenesi İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve TS EN ISO 3691-1, FEM 4.004, TS ISO 5057 standartlarına göre Periyodik kontrol ve Periyodik Muayenesine göre yapılır.