Transpaleti Tanıyalım!

TRANSPALET:

Transpaletler, paketlenmiş ya da muhafazaya alınmış parçalı yüklerin, hidrolik pompa gücü ile kısa mesafelerde kaldırılması ve raflanması için kullanılan, yaya (manuel transpalet) ya da motor (akülü transpalet ) gücü ile çalışan araçlardır. Transpaletler iki adet tutma aparatından oluşurlar ve yükleri isteğe göre yatay olarak taşırlar. Sahip oldukları aparatlar paletlerin üzerinde bulunan boşluklara girerek çatalların yukarı doğrultuda kaldırılmasını sağlar. Bu işlem sonucunda ise yükleme yapılmış olur.

transpalet1

transpalet2

transpalet3

transpalet4

MAKAS MEKANİZMALI ENDÜSTRİYEL ARAÇ:

Transpalet tipinde yerden en fazla 1000 mm yüksekliğe kaldırabilen makaslı kaldırma mekanizmasına sahip yaya kumandalı palet taşıma makinasıdır. Bu talimatta transpalet kelimesi hem transpalet hem de makas mekanizmalı endüstriyel araç için kullanılmıştır.

transpalet5

 

ÇATAL KOL: Yüklerin, paletlerin kaldırılmasına ve taşınmasına yardımcı olan parça.

PİSTON: Hidrolik sistem tarafından tahrik edilen şasinin ve çatalların aşağı ve yukarı hareketini sağlayan tahrik sistemi ekipmanı.

ŞASİ: Transpaletin çeşitli birimlerinin (Örneğin güç aktarma organları, çatal vb.) bağlandığı ana çerçeve yapı.

ÖN TEKERLEK: Transpaletin ileri ve geri hareketlerine yardımcı olan, yükün etkisini dengelemek üzere kullanılan çatalların üzerinde bulunan genellikle poliüretan vb. dolgu türü olan kısım.

ARKA TEKERLEK: Transpaletin yönlendirilmesini sağlayan pnömatik ve dolgu türü olan kısım. Yön tekeri olarak da adlandırılmaktadır.

PARK FRENİ: Kumanda kolunun konumuyla veya ayrı bir ekipmanın (ör: tekerlek kilidi) devreye alınması ile transpaletin park halinde emniyetli bir şekilde hareketsiz durmasını sağlayan ekipman.

OPERATÖR: Transpaleti kullanmak için gerekli eğitimleri almış vasıflı sürücü.

DÜMEN TUTAMAĞI: Transpaletin yaya tarafından kullanımını sağlamak üzere, ellerin rahat ve güvende olmasını sağlayan yönlendirme ekipmanı.

DÜMEN: Transpaleti kumanda edilmesini sağlayan kısım.

YÜK KALDIRMA İNDİRME KUMANDASI: Transpaletin hidrolik sistemini kumanda etmek üzere dümen tutamağı üzerinde bulunan kaldırma, indirme ve boşta pozisyonlarının kumanda edilmesini sağlayan mandal şeklindeki kısım.

MAKAS MEKANİZMASI: 1000 mm’ye kadar kaldırma yapabilen palet veya eşya taşıyıcı endüstriyel araçlarda gerekli yüksekliğe çıkmak ve çatal üzerindeki yükü desteklemek ve dengelemek üzere çalışan kısım.

KALDIRMA YÜKSEKLİĞİ: Transpalet üzerindeki çatal üst yüzeyinin maksimum kaldırma yüksekliğidir.

TEST YÜKÜ: Tercihen yük ağırlık merkezine ve nominal kapasiteye uygun ağırlıktır.

TEST YÜKÜ KALDIRMA YÜKSEKLİĞİ: Test yükünün, kapasite diyagramında belirtilen maksimum yükseklik için kaldırıldığında, palet altının yerden yüksekliğidir.

TEST YÜKÜ AĞIRILIK MERKEZİ: Kapasite diyagramı ve çatal boyu göz önünde bulundurularak belirlenen, test yükünün ağırlık merkezidir.

Transpaletin periyodik kontrolü ve periyodik muayenesi İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve TS EN ISO 3691-5, FEM 4.004, TS ISO 5057 standartlarına göre Periyodik kontrol ve Periyodik Muayenesine göre yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Uyarı! Korunan İçerik