Periyodik Kontrol Muayene Personeli Temel Eğitimi

Periyodik Kontrol Muayene Personeli Temel Eğitimi
Periyodik Kontrol Muayene Personeli Temel Eğitimi

Periyodik Kontrol Muayene Personeli Temel Eğitimi

Kontrolünü yapacağımız ekipmanın kullanılabilir olup olmadığına karar vermemiz isteniyor bizden, yapacağımız yanlış değerlendirme, eksik gözlem, hatalı test bir veya birden fazla çalışanın hayatına veya ciddi maddi zararlara sebep olabilir. Bu yüzden Periyodik Kontrolü gerçekleştirecek personelin temel eğitimi çok önemlidir.

İş ekipmanlarının periyodik kontrollerini yapmaya yetkili kişilerin temel eğitimleriyle ilgili düzenleme 01.10.2017 tarihinde yayınlanan “İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ”deyer almaktadır. Bu tebliğdeEk-1 de yer alan programa uygun eğitim verilmesi zorunludur.

EK-1

YETKİLİ KİŞİ TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

  1. Mevzuat eğitimi.
  2. İş ekipmanları muayene tekniklerine sistematik yaklaşım.
  3. Periyodik kontrol esnasında alınması gereken temel iş sağlığı ve güvenliği önlem, yöntem ve kuralları.
  4. Ölçme ve deney cihazlarının tanıtılması, kalibrasyon ve doğrulamaların değerlendirilmesi.
  5. Raporlama.
  6. Çalışma etiği ve sorumluluklar.
  7. Sınav.

 

Bu tebliğde “Eğitim; örgün olarak, çalışanların kolayca anlayabileceği şekilde teorik ve/veya uygulamalı olarak düzenlenir” ibaresi yer almaktadır. Bu madde de kullanılan ve/veya ibaresiyle uygulamalı eğitim, eğitim kurumu insiyatifine bırakılmış olup zorunluluk bulunmamaktadır. Periyodik kontrol işlemlerinin yapılışını incelediğimizde ise iş ekipmanıyla yakın temas, müdahale ve uygulama söz konusudur. Dolayısıyla temel eğitimde uygulama aşaması olmazsa olmazdır. Şunu söyleyebilirsiniz bu belgeyi alarak yetkilendirilecek kişiler zaten teknik mezuniyeti olan kişiler diyebilirsiniz. Teknik bölüm mezunu olmak başka uygulamayı görerek öğrenmek başkadır. Teknik bölüm mezunu olmak yeterli olmayabilir.

Mevzuatımızda bu durumun insiyatif olarak değil zorunluluk olarak değiştirilmesinin isabetli olacağıkanaatindeyim. MYK Sınav ve belgelendirme aşamalarında olduğu gibi Teorik ve Pratik olarak değerlendirilebilir.  Peki nasıl yapılabilir uygulama eğitimi. Daha öceki yazılarımda değindiğim üzere öncelikle pilot illerde olmak üzere bakanlığın belirleyeceği kriterler bir uygulama merkezi oluşturulabilir. Bunun zaman alacağını ve kolay olmayacağını düşünüyorsak, Bakanlıkça belirlenecek asgari ekipmanı envanterinde bulunduran işletmeyle eğitim kurumunun protokol yaparak uygulamalı eğitimleri vermesi sağlanabilir. Uygulama eğitiminde aday’a sahada kontrolünü yapacağı ekipman tanıtılır. Kritik noktaları yerinde gösterilerek çalışma prensibinden bahsedilir. Yine sahada Periyodik kontrol aşamalarında kullanacağı test cihazları ve yardımcı ekipmanların kullanımı anlatılır. Yine belli ekipmanların demo kontrolleri yapılarak adayın öğrenmesi pekiştirilebilir. Bunu sağladığımızda daha etkin eğitim vermiş daha etkin kontroller yapmış oluruz.

Temel eğitimlerde saha tecrübesi olan yıllardır bu işte yer almış olan arkadaşların eğitimlerdeki katkıları küçümsenmeyecek kadar değerlidir. Temel eğitimlerde sohbet esnasında bu tür önemli bilgileri yakalayabiliyoruz.

Eğitimin amacı kişiye eğitim konusu doğrultusunda uygun davranış kazandırmaktır. Dolayısıyla İnsan hayatının söz konusu olduğu bu durumda yetkilendirilecek kişinin hatalı davranışını etkin eğitimle temelden çözmeliyiz.

Yazar: Seyfettin KAÇAL

Seyfettin KAÇAL
İş Güvenliği Uzmanı /A

2 Yorumlar

  1. Avatar

    Seyfettin bey gerçekten sektörle ilgili çok önemli tespitleriniz var. Personelin eğitimi çok önemli bir konu. Paylaşımınız için teşekkürler . Periyodik kontrol ve periyodik muayene personelinin temel eğitimi Bakanlık tarafından detaylı olarak ele alınması gereken bir konu. Bu şekilde bir çalışma ile Türkiye’deki periyodik kontrol ve periyodik muayene ile ilgili hizmet konusunda ve testlerin yapılmasında bir standardizasyon sağlanmış olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Uyarı! Korunan İçerik