İş Ekipmanlarında Periyodik Kontrollere Uzmanca Bir Bakış

İş Ekipmanlarında Periyodik Kontrollere Uzmanca Bir Bakış
İş Ekipmanlarında Periyodik Kontrollere Uzmanca Bir Bakış

Bugün günümüzde yaşanan iş kazalarının yaşanmalarında  ilk sırayı insanoğlu almış olsa da insan ile paralel kazaya sebep olan diğer bir etken de iş ekipmanlarının bakımı, onarımı ve kontrol süreçleridir. Çalışanlar  dikkatli davranmadıkları sürece her zaman iş kazalarının ilk adresi olmuştur. Peki bütün suçu çalışanlarda mı aramak gerekir ?  Düzgün yapılmayan elektrik tesisatı , makinalara çalışanların korunmaları için yapılması gereken gövde topraklamaları , bakımı ve kontrolleri yapılmayan forkliftlerin , vinçlerin veyahut tüm kaldırma ekipmanlarının ve belirli basınçla çalışan işletme içerisinde bulunan basınçlı kapların periyodik bakım ve periyodik kontrollerinin yapılmamasında insanda (çalışanda) çok ta suç aramamak gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği sadece çalışanın uyması gereken kurallar değildir. 6331 sayılı Kanunda da belirtildiği üzere İş sağlığı ve güvenliği işveren, ,işveren vekilleri, çalışan ve stajyer olmak üzere herkesi kapsayan bir kanundur. Kanımca devletin bu kanunda işletme içerisinde ki en az tehlikelere maruz kalacak stajyerden bile bahsetmesi boşa değildir.

Yani işletme içerisine kim girerse girsin müşteri, ziyaretçi, misafir, çalışan veya stajer herkes elini taşın altına koymak zorundadır. Bu sebep ile çalışanlar dikkatli çalışmasının yanı sıra kullanacağı iş ekipmanlarının da çalışanlara zarar vermeyecek şekilde uygun olması gerekmektedir.

İş ekipmanlarının periyodik kontrol süreleri bu sebepten önem arz etmektedir. Bir ekipmanın uygundur veya uygun değildir raporunun kesinlikle olması gerekmektedir. Bu süreç çalışma hayatımız boyunca bizim yaşantımız etkileyecek bir gündemdir.

Aslında bu yazımda altını ısrarla çizmek istediğim konu çalışanlarımızın hayatını kaybetmemesidir. İşletme içindeki riskleri tamamen ortan kaldıramasak ta, risk seviyelerini en aza indirmeliyiz. İş ekipmanlarının kontrolleri firma içerisinde ki yetkili mercilerce takip edilmelidir ve zamanı es geçilmemelidir.

Bu süreçte diğer önemli olan model ise periyodik kontrol uzmanlarıdır. Periyodik kontrol uzmanlarının vermiş olduğu raporlar sıradan verilen raporlar değildir, atılan imzalar boşa atılan imzalar değildir. Verilen her raporda insan hayatı söz konusudur. Verilecek kararlarda bu ekipmanlarının bir can tarafından kullanıldığını ve gerçekten yapılmayan, amacı sadece para kazanmak olan ve bir daha iş gelmez mantığıyla verilen raporların bir gün bir aileyi yok edeceğini kesinlikle aklımızdan çıkarmamak gerekmektedir.

Bu kontroller kamu veya özel sektör gözetmeksizin uygulanmalıdır. Çok sıcak bir gündem olan iki tane itfaiyecimizi, itfaiye merdivenin kırılmasından dolayı kaybettik. Burada düşünülmesi gereken konu itfaiyecilerin tecrübesi, dikkatli çalışmaları  ve en önemlisi merdivenin kontrollerinin uygunluğu söz konusudur. Çalışma hayatımızda olmazsa olmaz iş ekipmanlarının kontrolleri hafife alınmayacak kadar önemlidir.

Ölçmediğiniz bir şeyi kontrol etmeniz mümkün değildir…

Yazar: Mustafa ERSOY

Mustafa ERSOY

2 Yorumlar

  1. Avatar
    Murat Taşçı

    Yazınızda çok güzel noktalara değinmişsiniz Mustafa bey teşekkür ediyorum. Periyodik muayene sektörü kıymeti bilinmeyen sektörlerin başında geliyor diye düşünüyorum. Yaptığınız muayenelerin özellikle işverenler için bi kağıt parçası olmaması gerektiğini hep savunmuşumdur. Sizinde dediğiniz gibi verilen her raporda insan hayatı söz konudur. Periyodik kontrol uzmanları gittikleri firmalarda sanki kendi ailesinden bireyler o firmada çalışıyormuş gibi maddi hiç bir konuyu düşünmeden kontrollerini gerçekleştirmelidir. İşini doğru yapanlar er ya da geç kazanırlar.

    • Avatar

      Murat bey merhabalar aynı fikirde meslektaşlarımızın olması mutluluk vericidir. İşimizi sadece bir kağıt yaprağı olarak görenleri çekirge misaline benzetiyorum. Dediğiniz gibi iyiler er yada geç ayakta kalacaktır. Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Uyarı! Korunan İçerik